onsdag 17 juli 2019

Hemmagjorda "ballerinakex"

Ballerina och ballerina, smakade ju inte direkt som dem men goda ändå. Lika fina i alla fall.
Var sugen på att baka något med pilljobb, vilket detta var. Egentligen inte så svårt men lite extra jobb. Hittade receptet här: https://brinkenbakar.ellematovin.se/hembakade-ballerinakakor/

RECEPT
Ca 25 kakor


Kakdeg
3 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
125 gram smör
1 msk vatten
2 msk kakao


Fyllning:
100 gram mjölkchoklad
100 gram nutella


1. Lägg alla ingredienser utom kakao och vatten i en matberedare och mixa tills det går ihop till en deg.
2. Lägg hälften av degen på en tallrik. Tillsätt kakao och vatten och mixa in i degen som är kvar i maskinen.
3. Plasta in de båda degarna och låt dem vila i kyl i ca 1 timme.
4. Kavla ut den mörka degen, ca 3 mm tjocklek, och ta ut runda kakor med en utstickare. För att de ska vara lätta att hantera och lägga på plåt sen så kavlar jag ut dem mellan bakplåtspapper och fryser dem ett par minuter, sen är de busenkla att lägga på plåten.
5. Sätt ugnen på 175 grader och baka kakorna i ca 10 minuter.
6. Kavla ut den ljusa degen och ta ut rundlar i samma storlek. Ta också ut ett litet hål i mitten och baka dem på samma sätt som de mörka kakorna.
7. Smält chokladen och rör samman med nutellan. Spritsa i mitten på varje mörk kaka och tryck på det ljusa ”locket”. Låt dem bli kalla och förvara dem gärna i kylen.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar