lördag 30 januari 2021

Cheesecake med vit choklad och citron

Idag har vi haft Zoom-fika med Emelie & Daniel och även fast vi inte kunde bjuda på fika så lyxade jag och Marcus till det med en smarrig cheesecake, enkelt och så god! Eftersom vi inte skulle bjuda på den la jag ingen energi i att garnera den, testade även att göra den i brödformen haha... Den snygga bilden tog jag från recepet som jag hittade på köket.se av Camilla Hamid https://www.koket.se/no-bake-cheesecake-med-vit-choklad-och-citron (kan tilläggas att jag till den formen gjorde 2/3 sats).


Du behöver:
Botten:
15 digestivekex
100g smör

Fyllning:
300g vit choklad
2dl vispgrädde
600g färskost
1dl strösocker

Citrontopping:
2 äggulor
3 citroner (saft och skal)
0,5dl vatten
1,5dl strösocker
3 gelatinblad


Gör såhär:
Botten:
1. Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan. Mixa kexen till ett fint smul i en matberedare.
2. Blanda ihop kexsmulet med smöret till en formbar massa och tryck ut i en rund springform, ca 23 cm i diameter, där både botten och kanterna är fordrade med bakplåtspapper. Låt formen stå i kylskåpet medan du gör fyllningen.

Fyllningen:
1. Smält den vita chokladen i mikrovågsugn (30sek intervaller, rör om mellan) eller över vattenbad. Låt svalna. Den ska ha tjocknad med fortfarande vara rinnig och ha svalnat helt.
2. Vispa grädden till mjuka toppar. I en annan bunke vispar du ihop färskost och strösocker krämigt med elvisp. Ha sedan i den smälta chokladen och vispa lite till. Vänd sedan försiktigt ner vispgrädden i färskostsmeten med hjälp av en slickepott.
3. Bre ut smeten i springformen över digistivekexbotten och ställ sedan formen i frysen i minst 4 timmar.
4. Ta ut cheesecaken ur frysen och ställ i kylskåpet i minst 1 timme innan servering.

Citrontopping:
1. Under tiden som cheesecaken tinar kan du göra citrontoppingen. Lägg alla ingredienser till toppingen i en kastrull och vispa ihop till en jämn smet. Låt koka på medelvärme under konstant omrörning i ca 3 minuter. Låt svalna något innan du häller på toppingen över cheesecaken.
2. Ställ tillbaka cheesecaken i kylskåpet och låt citrontoppingen stelna helt och hållet innan du dekorerar och serverar.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar