onsdag 9 mars 2016

Glutenfri chokladkaka

Gjorde denna i höstas. Roy fares som ligger bakom receptet. Tog bilden från hemsidan också, hann äta upp kakan innan.., ;)


Ingredienser chokladkaka
  • 60 g smör (osaltat)
  • 220 g ägg (4)
  • 125 g mörk choklad 70 %
  • 15 g strösocker till äggulan (1 msk)
  • 45 g strösocker till äggvitan (1/2 dl)
  • smör och kakao & strösocker till formarna
Ingredienser garnering
  • 200 g vispgrädde (2 dl)
  • 18 st färska hallon
  • 50 g mörk choklad flis

Ingredienser chokladsås

  • 70 g mörk choklad 64%
  • 150 g vispgrädde (1 1/2dl)
  •  15 g strösocker (1msk)

Gör så här;

Chokladkaka
1. Sätt ugnen på 160 grader. Smörj springformen med smör noggrant, pudra sedan formarna med ett täcke av kakao, ni kan också täcka botten med bakplåtspapper.
2. Smält smöret, separera äggvita från äggula i två olika bunkar. Hacka choklad i en bunke och smält försiktigt i micron.
3. Vispa äggula med en del av strösockret pösigt, sedan vispar du äggvitorna till maräng och vispa i lite i taget av strösockret.
4. Blanda smör och smält choklad och blanda med äggulorna. Vänd i lite i taget av maräng med en slickepott. Fyll springformen och grädda mitt i ugnen på 160 grader i 12-15 min.
5. Ta ut från ugnen och låt svalna på plåt innan du serverar.

Chokladsås 1. Hacka chokladen och lägg i en bunke.
2. Koka upp vispgrädden med strösockret och häll det över chokladen.
3. Blanda med väl med en slickepott tills du har en slät sås, ställ åt sidan och låt svalna.

Servera kakan med lättvispad grädde, färska hallon, riven choklad eller choklad flis och den varma chokladsåsen



Jag gjorde aldrig chokladsåsen eller vispade någon grädde. Hade bara lite hallon till, vilket var perfekt. Men kan inte tänka mig att grädde och chokladsås gör det sämre ;)




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar