tisdag 8 mars 2016

Tacopaj

Tacopaj är en favorit. Bara det att varje gång jag ska göra det tar det 7011 år innan jag hittar rätt recept. Nu sparar jag ner det här! 



Ingredienser:

Pajdeg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk salt
  • 0.75 dl olivolja eller 75 g smör
  • 0.5 dl vatten
Fyllning:
  • 500 g nötfärs
  • 1 st gul lök
  • 1 påse tacokrydda för 500 g köttfärs
  • 2 dl vatten
Täcke:
  • 3 st (ca 300 g) tomater
  • 2 dl crème fraiche
  • 4 msk majonnäs
  • 150 g (2-3 dl) riven ost


GÖR SÅHÄR: Pajdeg:
Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Med olivolja går det väldigt enkelt för hand med en sked men om du använder smör så är det enklast att använda elvisp med degkrokar.
Låt pajskalet stå i rumstemperatur med en bakhandduk över tills dess att pajfyllningen är klar.


Fyllning:
Hacka löken. Hetta upp en stekpanna med en klick smör. När smöret slutat bubbla är det dags att börja steka.
Stek köttfärs och lök. Låt steka tillsammans tills det fått lite färg.
Om du använder färdig kryddblandning: Tillsätt den.
Häll på vattnet och rör om. Låt koka på svag värme tills vattnet är nästan borta, ca 10 minuter. Smaka av och tillsätt ev. mer av kryddorna.
Lägg tacofärsen i pajskalet.

Häll på vattnet och rör om. Låt koka på svag värme tills vattnet är nästan borta, ca 10 minuter. Smaka av och tillsätt ev. mer av kryddorna.
Lägg tacofärsen i pajskalet.

Täcke:
Skär tomaterna i mindre bitarna. Sprid ut dem över köttfärsen.
Mät upp crème fraiche och majonnäs i en liten bunke.
Riv osten om du inte köpt färdigriven och tillsätt den till crème fraichen och majonnäsen.
Blanda och bred ut smeten över tomaterna.
Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 20 minuter tills ytan fått fin färg. Servera med en sallad!


Alternativt pajskal - glutenfritt och supergott
3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk salt (knappt)
25 g smör
1 ägg

Mixa mandelmjöl och sesamfrön i en blender/mixer och blanda sedan ner resterande av ingredienserna, och mixa till en deg. Tryck ut degen i en form som är 20 cm i diameter (tips, ta lite vatten på fingrarna innan, degen är lite kladdig). Nagga botten med en gaffel.
Grädda skalet i 175 g i ca 8 min tills de fått lite färg. 

(Receptet kommer från: https://www.56kilo.se/pajdeg-lchf/)
(Note to self: När jag gjorde detta sist, tyckte jag det blev lite salt och vi använda vår stora "gröna/beiga-form" och den vart för stor.)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar